Zelená káva Uganda Robusta CLEAN screen 18- 1kg
Kód: ZKUKRNS18



Podrobný popis
ZELENÁ KÁVA UGANDA ROBUSTA CLEAN SCREEN 18
Robusta kedysi rástla divoko pozdĺž severného brehu Viktóriinho jazera. Káva bola populárna medzi ľuďmi Baganda, ktorých kráľovstvo Buganda bolo dominantné v oblasti Viktóriinho jazera od roku 1840 do roku 1890, keď kráľ Mwanga II. podpísal zmluvu s Britániou, ktorá ustanovila Bugandu ako protektorát Britskej východoafrickej spoločnosti.
Baganďania domestikovali divokú robustu a pestovali ju vo svojich domácich záhradách. Robusta mala tiež významný kultúrny význam a používala sa najmä na tradičné a kultúrne obrady.
Keď Európania prišli do východnej Afriky, videli dvojitý potenciál rastlín Robusty a úrodnej zeme regiónu. Snažili sa, aby všetky oddelené kráľovstvá a skupiny boli riadené ako jeden celok neutralizáciou náboženských a kultúrnych rozdielov. Jedným zo spôsobov, ako to urobili, bolo postupné minimalizovanie významu Robusty v bagandskej kultúre. Kolonizátori povedali Bagandčanom, že je nezdravé piť kávu alebo žuť fazuľu. Keď Robusta stratila význam v kultúre, Briti ju začali komoditizovať
Káva z Ugandy
Uganda je pôvodným domovom jedného druhu Robusty a komerčná výroba kávy v krajine siaha až do začiatku 20. storočia.
Väčšina našej ugandskej kávy pochádza zo západu, v blízkosti pohoria Rwenzori. Najväčší rozdiel medzi východom (Mount Elgon) a západom (Rwenzori) je v tom, že Mount Elgon je etablovanejší a konkurenčnejší trh. Sme nadšení, že môžeme byť v popredí snahy o zlepšenie infraštruktúry výroby kávy, rozvoj priemyslu a stať sa spoľahlivými partnermi pre farmárov v regióne Rwenzori Mountain.
Je nám jasné, že potenciál v tomto regióne môže prekonať naše očakávania a dokonca aj potenciál populárneho regiónu Mount Elgon. S neustále rastúcim dopytom po vysoko kvalitných Arabikách a trvalým záujmom pražiarní a konzumentov kávy vo východoafrickom pôvode sme si veľmi istí, že s usilovnosťou západougandské kávy budú môcť zaujať svoje miesto po boku ostatných skvelých východoafrických káv.
Popis:
- Krajina pôvodu: Uganda
- Farma: Malí farmári
- Odroda: Robusta
- Nadmorská výška: 1300-2300 m.n.m.
- Varieta (kultivar): SL14
- Region: Rôzne
- Processing Method: washed
- Aróma / chuť: melasa, korenie, rum, čerešne, silná s tónmi koly a čierneho čaju
- Acidita: nízka
- Balenie: 1 kg, 250g
- Skladujte v suchu
Vhodná prípravu:
![]() |
***** |
![]() |
***** |
![]() |
***** |
![]() |
*** |
![]() |
*** |
Produkujúce farmy sa musia nachádzať v oblasti vymedzenej označením pôvodu
Minimálna nadmorská výška 800 metrov, dosahujúca až 1 300 metrov
Coffea arabica je oficiálnym druhom
Minimálna kvalita 80 bodov na základe metodiky SCAA*
Používanie osvedčených postupov a rešpektovanie brazílskych zákonov
Vrecia zelenej kávy sa musia skladovať iba v akreditovaných družstvách
Musí sa použiť iba oficiálne kávové vrece označené pečaťou zaručeného pôvodu a kvality.
O všetkých našich kávach, ktoré ponúkame, vieme pôvod, farmu, spôsob spracovania, prístup k životnému prostrediu. V našej ponuke sa snažíme ponúknuť kávy vždy s rozdielnym chuťovým profilom, aby ste mohli ochutnať a spozorovať diametrálne rozdielne chuťové profily.
Záleží nám na balení kávy, aby ste ju vedeli doma udržať čo najdlhšie čerstvú. 250g balenie má jednosmerný ventil (po upražení sa uvoľňuje plyn, ktorý by mohol naplniť obal, možnosť prasknutia sačku napr. pri manipulácii a tento ventil tomu zabraňuje a následne zabraňuje kyslíku dostať sa do balenia) a opätovne uzatvárateľný zip. Jednoducho po príprave kávy si obal zavriete a kávu máte chránenú bez ďalšieho prístupu vzduchu. Pri kilových baleniach používame jednocestný ventil.
Ako sa hodnotí brazílska káva podľa štandartov - metóda Brazil/ New York
300 gramov zelenej kávy sa zoberie ako vzorka z vreca.
- Tabuľka 1 - počet kávových zŕn ekvivalentný 1 chybe. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako 1 chyba. Naopak, ak sa nájde 1 kamienok, ten sa počíta ako 5 chýb
- Tabuľka 2 - po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa tejto tabuľky
TABUĽKA 1
Vnútorná chyba | Počet výskytov | Počet chýb |
Čierne zrno | 1 | 1 |
Kyslé | 1 | 1 |
Mušle | 3 | 1 |
Zelené | 5 | 1 |
Zlomené zrná | 5 | 1 |
Poškodené hmyzom | 5 | 1 |
Deformované | 5 | 1 |
Vyschnutá čerešňa | 1 | 1 |
Plávajúce zrno | 2 | 1 |
Veľký kameň alebo vetvička | 1 | 5 |
Stredný kameň alebo vetva | 1 | 2 |
Malý kameň alebo vetva | 1 | 1 |
Veľká koža alebo šupka | 1 | 1 |
Stredná koža alebo šupka | 3 | 1 |
Malá koža alebo šupka | 5 | 1 |
TABUĽKA 2
Typové číslo - označenie | Maximálny prípustný počet chýb na 300g vzorky |
NY2 | 6 |
NY2/3 | 9 |
NY3 | 13 |
NY3/4 | 21 |
NY4 | 30 |
NY4/5 | 45 |
NY5 | 60 |
NY5/6 | 90 |
NY6 | 120 |
NY6/7 | 180 |
NY7 | 240 |
NY8 | 450 |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.