Chai latte môže byť teplý mliečny, aromatický a jemne pikantný nápoj. Jeho pôvod leží v tradičnom indickom nápoji masala chai. Pripravuje sa varením čierneho čaju spolu s rôznymi aromatickými bylinkami a koreninami, z ktorých najčastejšie sú škorica, klinček a zázvor.
Názov "chai" vznikol zo starodávneho pomenovania odvodeného od čínskeho slova pre čaj. Vo svete sa tento aromatický nápoj bežne označoval aj ako masala chai, avšak po rozšírení tohto nápoja na americký kontinent, kde bolo veľa ľudí z mainstreamovej kávičkárskej vrstvy zvyknutých na slovné spojenie caffe latte, a aby bolo jasné, že ide o nápoj s mliekom, začalo sa k masala chai pridávať ešte slovíčko latte. Napokon sa slovo masala úplne vypustilo, a takto sa zaužívalo označenie chai latte.
Tradičný masala chai pripravuje každý kút Indie trochu inak. Základ je však všade rovnaký.